Publicat de: trenulfoamei | 8 ianuarie, 2008

Capitolul 12 – Niciodată nu ştii ce poţi descoperi din pură întîmplare

„Ce mi se bagă şi ăsta pe gît chiar în momentul cînd n-am chef de nimic?  – De parcă tu ai fi vreodată mulţumită şi cu chef. Mai rar. – Hei, care-i problema?  N-am chef şi gata. Nu mai am chef. M-am plictisit de relaţiile astea înfiripate aşa, aiurea, în tren, în trenul foamei. În tren, în gară, nu are importanţă. M-am plictisit şi gata. S-o iau de fiecare dată de la capăt cu vrăjeala, cu scrisorile sau e-mail-urile sau sms-urile, apelurile, beep-urile.  – Ah! Mă faci să plîng! Ce trist! Ce patetic… – Gata, gata, nu mă mai lua la-mpins vagoane că mă supăr Da, e adevărat că ne  distrăm cu fetele, făcînd tot felul de farse tipilor pa care îi tot cunosc  de-a lungul rutei Iaşi-Oradea, nişte prostălăi care se lăsă păcăliţi de un chip frumos şi de vorbe goale. Nici nu trebuie să fac mare lucru. Ăstora, dacă le dai un pic din coadă, le iese limba de-un metru afară”.
                  Răsuflă uşurată atunci cînd Sorin, vizibil dezamăgit, îşi ia adio de la ea,    bine-nţeles fără să uite să-i spună cît de mult îi pare rău că ea nu este de acord să păstreze legătura şi că el ar fi foarte bucuros dacă s-ar întîlni şi altă dată. 
                  „Bla-bla-bla, sigur că da. Nici n-o să mă recunoşti data viitoare, plicticosule”. 
                  După ce Sorin este deja afară, Ana mai comandă o bere. 
                  „Tot mai bună-i berea decît leoarca lor de cafea”.
                  Ia o înghiţitură direct din sticlă.  

                  Este printre puţinele cazuri cînd refuză aproape hotărîtă un tip atît de drăguţ (asta dacă nu se pune la socoteală sforăitul deloc graţios din tren). Şi ăsta chiar era drăguţ, deşi cu vreo zece-cinşpe ani mai mare. Era drăguţ şi tacticos, dar cam plicticos. Prea manierat şi elegant şi corect. Chiar scîrbos  de corect. Nu că i-ar  place bărbaţii agresivi şi vulgari, dar nici pe cei prea corecţi nu-i suportă. Mai ales pe aceştia. Deci asta era, îşi dă ea seama, tipul era genul „manşetuţe albe şi chiloţei bine strînşi pe fund” care îţi cerşesc admiraţia prin orice gest pe care-l fac. Beah!
                  Cu toate acestea, Ana nu pierde vreodată ocazia de a face cunoştinţă cu un tip necunoscut, iar faptul că are prieten nu a fost vreodată o piedică prea serioasă. Niciodată nu ştii ce poţi descoperi din pură întîmplare, aşa că ea profită de toate ocaziile care i se oferă, iar cînd acestea sînt prea multe, bine-nţeles că se mai poate alinta şi ea şi mai alege, nu-i ia chiar pe toţi la rînd.
                  A descoperit, cam pe la începutul facultăţii, că bărbaţii pot fi foarte uşor cuceriţi, toată şmecheria constă în cîteva trucuri bine învăţate şi conştiincios aplicate. Uneori nici nu trebuie să facă mare lucru pentru a agăţa. Vin ei şi singuri, fermecaţi, şi se lipesc de plasa tot timpul pregătită şi asta spre marele ei amuzament, care îi urmăreşte de multe ori plictisită, dar cu interes disimulat, cum se zbat încît aproape că-şi frîng gîtul.
                  Acest lucru confirmă o chestie pe care Ana a citit-o într-un număr mai vechi al revistei Cosmopolitan : pentru a face sex, femeile au nevoie de un motiv, iar bărbaţii de un loc. Această regulă este general aplicabilă, indiferent de etnie sau cetăţenie. 
                  Chiar se miră de cîte ori a reuşit să scape de cîte un tip mai mult decît insistent. Era cît pe ce să fie şi violată de cîteva ori, dar a avut noroc de fiecare dată. Asta pînă să înveţe cum anume stau lucrurile.


Răspunsuri

  1. hm! Stiu si eu o fata, tot din Moldova, pe care o cheama Ruxandra, si scria si ea! Coincidenta?
    Cat despre „roman”, nu cred ca exista foarte multe lucruri (bune) de zis. In primul rand nu stiu daca e un roman. Am citit ultimele 4 „capitole” (imi cer scuze pentru ghilimelele repetate, dar nu-mi vine sa las cuvintele asa). sunt niste proze puse cap la cap, in stilul masteranzilor de scriere creatoare de la Brasov, care supraliciteaza un subiect, sa-i zicem exotic, ca cel al studentei moldovence in Romania. Personaj schematic, clisee aruncate cu gramada, sexualitate de parada si as putea continua. Cineva zicea intr-un comentariu ca doar cei care au stat in camin se vor bucura de roman. Eu am stat intr-unul si nu simt vreo placere deosebita cand citesc.
    nu vrea sa cobor cu „analiza” mai mult, insa cred ca un astfel de roman trebuie sa fie unul in care problemele reale ale unei astfel de studente trebuie sa apara dincolo de spoiala de locuri comune pe care orice pe care orice sofer de tir ar putea sa si-o imagineze.

  2. ok! E aceeasi Ruxandra! Salutare! Deci n-am gresit prea mult cu scrierea creatoare. Him! sper totusi sa postezi commentul.
    Scriai mai bine, pe bune!

  3. Simt miros de fost coleg!:) Multam pentru critica, imi era dor de niste chestii taiose brasovene. Cit despre capitole, initial nu l-am structurat asa, a fost ideea administratorului de blog sa imparta in acest fel romanul si sa-i dea cite un titlu. Si nu, nu este o adunatura de teme de master, am incercat sa fac un intreg, se pare ca nu mi-a reusit in totalitate. Doar ideea a pornit din una dintre teme, pentru ca a fost initial o povestire si atit. POate continuarea ma va ajuta cit de cit. Eu doar te rog sa ai rabdare, pentru ca vreau parerea ta referitor la intreg romanul, nu doar critica citorva fragmente. Atit. Te salut.

  4. ruxandra, ruxandra!
    fii atenta la ce spun.
    nici vorba de adunatura de texte de master, ci doar un aer de graba si fortarea limitelor exoticului. si nu cruticam doar fragmente, ci abordarea generala, care mi se pare simplista. imi pare rau!
    repet ce am zis in postul anterior: Scriai mai bine!

  5. Probabil imi lipsesc orele de scriere creatoare!

  6. Mi-a placut ce ai scris.Mi-a captat atentia,si nu m-am miscat din fata monitorului pana nu am terminat,dar totusi am o intrebare.Cat din toata povestirea e fictiune si cat realitate?

  7. scrie curat si sincer lucru care are greutate

  8. Un roman pe blog? Eu am inteles un roman cu a din a pe blog.

  9. imi pare rau ca-ti trezesc amintiri neplacute 😛
    Incercam doar sa-ti spun (cred ca asta te intereseaza, nu?) ce mi se pare mie nepotrivit sau gresit ca abordare. Prin urmare incercam sa fiu constructiv. Pe bune!
    adica nu e niciodata tarziu sa revii, sa revezi, sa modifici.
    Bafta!

  10. Mda, stiu ce ai vrut sa spui si chiar voi tine cont de asta, dar, din pacate, ceea ce se postyeaza pe bvlog in fiecare zi este versiunea romanului pe care i-am trimis-o administratorului de blog, un bun prieten care ma ajuta, asa ca modificarile le pot face doar in versiunea pe care o am acasa:). Oricum, la o noua recitire, mai la „rece”, „simt” si eu cam pe unde am dat-o in bara si cam pe unde ar trebui sa corectez. Astept si alte comentarii la ceea cde urmeaza, asta, bine-nteles daca mai ai rabdare:).
    Te salut.

  11. Soso, draga, ce mai ales ai vrea sa stii daca face parte din realitatea mai mult sau mai putin autobiografica???:)))

  12. Asd fi vrut sa am mai multe astfel de amintiri „neplacute”:)…

  13. ruxanda, se pare ca parerea lui oximor e foarte importanta pentru tine. sa nu fie. banuiesc ca e un romanas invidios tipic, indiferent de ce studii, virsta si nivel de inteligenta are. Tot cititorii vor fi cei care ori iti vor aduce succes ori te vor uita. ca si cititor si un pic de filolog zic ca ceea ce scrii nu e rau deloc. succes!!!

  14. @nadia
    ma bucur ca pregatirea te califica pentru o analiza socio-psihologica de asemenea finete, insa nu-i faci nici un bine autoarei.
    adica prefer, ca autor sa zicem, un romanas invidios care sa poata depasi nivelul aprecierilor gonflate de entuziasmul transformarii subite in critic de blog si care sa incerce sa faca aprecieri, chiar daca critice, la adresa produsului meu literar.
    mai exact, n-as intelege, ca scriitor, nimic din „nu e rau de loc”, din contra, mi-ar alimenta probabil orgoliul de autor care se supune „vointei supreme ” a Cititorului. in asemenea stadiu, ce conteaza de fapt, sau ce ar trebui sa conteze, este observatia sincera cu privire la defectele textului (si in cazul de fata nu sunt putine!).
    him!
    cam atat!

  15. oximor, nici cea mai vaga intentie de a face analiza sau critica si mai ales finuta. se pare ca esti un tip de treaba. scuze.

  16. @nadia
    era o ironie! imi pare rau, dar era o ironie!
    sunt in continuare un tip de treaba?
    pe de alta parte, insa, trebuie sa faci analiza, intr-un fel sau altul. pentru ca altfel, repet, nu o ajuti deloc pe prozatoare! trebuie sa vorbesti sincer despre ce iti place si ce nu, daca poti sa teoretizezi, foarte bine, nu ezita sa o faci! dar fereste-te, fereste-te fara exceptie, de la a spune doar „nu e rau de loc”!
    pff! nu-mi place sa ma repet!
    si nici semnul exclamarii de atatea ori! uite. iar l-am folosit.

  17. Asa cum am mai spus, orice critica este constructiva si orice citesc din comentariile si criticile de dupa postare ma ajuta s-apoi am trecut prin destul de multe situatii incit sa stiu cind sa ma afecteze o ironie si cind s-o iau drept ajutor. Modificarile insa le voi face acasa, pe calculator fara sa mai postez a nu stiu cita versiune a unui capitol sau a altuia, deci astept nerabdatoare in continuare. Multumesc nadia, multumesc oximor.


Lasă un comentariu

Categorii